ΑΡΧΙΚΗ

ΤΟ ΙΑΣΕΙΟ

ΤΜΗΜΑΤΑ - ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΚΟ

ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΜΑΣ

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ

 

IASEIO_LOGO_TEL.jpg

ÉÁÓÅÉÏ ÅÉÓÏÄÏÓ CUT.jpg

 

 

 

ΤΜΗΜΑ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΒΗΤΗ, ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ

 

 

KRASSAS.jpg

Υπεύθυνος ιατρός:

Καθηγητής Δρ. Γεράσιμος Ε. Κρασσάς MD, PhD, FRCP(Lond)

Βιογραφικό

 

Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου ΙΑΣΕΙΟΥ Πρότυπου Πολυιατρείου

Η ενδοκρινολογία είναι η ειδικότητα που ασχολείται με τις διάφορες ορμόνες του ανθρώπινου οργανισμού και οι οποίες βασικά είναι οι εξής:

 Θυρεοειδικές ορμόνες π.χ. θυροξίνη κλπ.

Ορμόνες των επινεφριδίων π.χ. κορτιζόλη κλπ.

 Ορμόνες του παγκρέατος όπως είναι η ινσουλίνη

Γενετικές Ορμόνες - ορμόνες του φύλου και συγκεκριμένα για την γυναίκα τα οιστρογόνα και για τον άνδρα τα ανδρογόνα.

Οι υποφυσιακές ορμόνες δηλαδή οι ορμόνες της υπόφυσης που ρυθμίζουν τις αντίστοιχες ορμόνες των περιφερικών αδένων είναι επίσης σημαντικές και πρέπει να ελέγχονται σε περίπτωση που υπάρχει διαταραχή λειτουργίας ενός ή περισσότερων περιφερικών ενδοκρινών αδένων.

Όλα τα νοσήματα που έχουν σχέση με διαταραχές της έκκρισης και λειτουργίας των ενδοκρινών και εξωκρινών αδένων υπάγονται στην ειδικότητα της ενδοκρινολογίας και τα αντιμετωπίζει ο ενδοκρινολόγος. 

Ένα σημαντικό κομμάτι της ενδοκρινολογίας είναι οι διαταραχές του θυρεοειδούς, ο σακχαρώδης διαβήτης, οι διαταραχές έκκρισης ορμονών του φύλου με αποτέλεσμα στον άνδρα ανικανότητα και υπογονιμότητα, ενώ στην γυναίκα διαταραχές εμμήνου ρύσεως, παχυσαρκία, υπερτριχώσεις κλπ., όπως επίσης ο μεταβολισμός και η διατροφή με τα αντίστοιχα νοσήματα. 

Ένα σοβαρό αντικείμενο με το οποίο επίσης ασχολείται η ειδικότητα της ενδοκρινολογίας είναι διαταραχές της ανάπτυξης των παιδιών, διαταραχές στην εμφάνιση της εφηβείας, καθώς και διαταραχές θρέψεως (νευρογενής ανορεξία, παιδική παχυσαρκία κλπ.) και ορέξεως.  

 

 

 

 

 

ΑΡΧΙΚΗ

ΤΟ ΙΑΣΕΙΟ

ΤΜΗΜΑΤΑ - ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ

ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΜΑΣ

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ