ΑΡΧΙΚΗ

ΤΟ ΙΑΣΕΙΟ

ΤΜΗΜΑΤΑ - ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ

ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΜΑΣ

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ

 

 

 

 

ΤΜΗΜΑ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

 

 

image005.gif

Υπεύθυνη ιατρός: Αλεξάνδρα Αγαπίδου MD, MSc

Βιογραφικό

Η ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ είναι η ειδικότητα που είναι υπεύθυνη για τη διάγνωση και τη διαχείριση ενός ευρέος φάσματος καλοήθων και κακοήθων διαταραχών των ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων, των αιμοπεταλίων και του συστήματος πήξης σε ενήλικες και σε παιδιά.

Ενώ ένα μεγάλο μέρος του χρόνου ενός αιματολόγου αφιερώνεται στην παροχή άμεσης κλινικής φροντίδας στους ασθενείς, η διαγνωστική εργασία στο εργαστήριο αποτελεί επίσης σημαντικό μέρος της δουλειάς του.

Στις μέρες μας υπάρχουν εξειδικεύσεις μέσα στην κύρια ειδικότητα και συγκεκριμένα υπάρχουν αιματολόγοι που ειδικεύονται σε ασθένειες που επηρεάζουν το σύστημα πήξης του αίματος, όπως η αιμορροφιλία και η θρομβοφιλία,

ενώ άλλοι παρέχουν εμπειρογνωμοσύνη στους τομείς της μετάγγισης αίματος ή των διαταραχών της αιμοσφαιρίνης, όπως η δρεπανοκυτταρική νόσος και η θαλασσαιμία.

Τέλος ο αιματολόγος δύναται να φροντίσει ασθενείς που μπορεί να έχουν κακοήθειες του αίματος όπως η λευχαιμία, το λέμφωμα ή το μυέλωμα που απαιτούν χημειοθεραπεία.

Ο αιματολόγος εκτελεί ένα ευρύ φάσμα εργαστηριακών εξετάσεων ώστε να παράγει και να ερμηνεύσει τα αποτελέσματα, βοηθώντας τους συναδέλφους κλινικούς ιατρούς στη διάγνωση και στη θεραπεία της νόσου. Ο αιματολόγος είναι εκείνος που λαμβάνει τα δείγματα αίματος και τα ελέγχει για τυχόν ανωμαλίες. Εξετάζοντας το περιφερικό επίχρισμα αίματος για παράδειγμα, αν υποπτεύεται κακοήθεια, μπορεί να προχωρήσει σε μυελόγραμμα και βιοψία μυελού των οστών και να ερμηνεύσει τα δείγματα. Η διάγνωση είναι δυνατό να γίνει μέσα σε λίγες ώρες, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις η θεραπεία πρέπει να ξεκινήσει αμέσως.

 

 

 

 

 

ΑΡΧΙΚΗ

ΤΟ ΙΑΣΕΙΟ

ΤΜΗΜΑΤΑ - ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ

ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΜΑΣ

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ